duminică, 5 ianuarie 2014

Morcovii

Valori nutriționale pentru o portie de morcovi (1/2 de cana de morcov tocat)

Calorii : 27

Carbohidrati : 6 g

Proteine: 1 g

Fibre alimentare: 2 g

  sodiu: 45 mg

Vitamina A: 13418 UI

Potasiu: 183 mg

Carotenoide: 10138 mcg

Prin conținutul lor in fibre solubile, scad colesterolul din sange,colesterolul fiind scos din sange pentru a face mai multi acizi biliari.
Morcovii nu au rivali când vine vorba de beta-caroten. O jumatate de ceasca de  morcovi fierti ofera de patru ori aportul zilnic necesar de vitamina A, sub forma de beta-caroten.
Un morcov crud conține la fel de mult, deși nu este  totul utilizabil de catre organism.
Beta-carotenul poate combate unele tipuri de cancer - de stomac, col uterin, uter - si ajută la prevenirea bolilor de inima din cauza propr.  antioxidante.
Rezultatele recente de cercetare de la Universitatea Harvard sugerează că persoanele care mananca mai mult de cinci morcovi pe săptămână sunt mult mai puțin susceptibile de a suferi un accident vascular cerebral decat cei care mananca doar un morcov pe lună.
Deși vitamina A nu te va ajuta sa vezi mai bine, proprietățile sale antioxidante pot ajuta la prevenirea cataractelor si pastreaza ochii sanatosi.

Cum ii alegem
Sa fie fermi, de culoare portocalie stralucitoare si cu pielea netedă. Evitați morcovi moi sau innegriti, caci nu sunt proaspeti. Alege-i pe cei mici și mijlocii, conici la capete. Pastreaza morcovii separat, în pungi de plastic perforate, în sertarul de la frigider. Morcovii să păstreaza timp de câteva săptămâni.

Pregătire
Bine spălați și curățați, pentru a elimina contaminarea din sol. ca orice rădăcinoase, morcovii tind să se stocheze reziduuri de pesticide mai mari decât legumele de suprafata. Puteți scăpa de o mare parte din acestea prin indep[rtarea stratului exterior și prin tăierea capatului mai suntire.
Morcovii sunt buni cruzi, dar si gatiti. Foarte puțină valoare nutritivă este pierduta în bucătărie, dacă nu ii fierbem foarte mult. De fapt, substantele nutritive din morcovii fierti sunt mult mai ușor de utilizat de către organism decât cele din morcovi cruzi.
La aburi este cel mai bun mod de a-i găti.
Folosiți morcovii la supe, tocane, salate, adăugați morcovi rasi la pâine de casă sau la unele checuri.

Niciun comentariu: